Alka Derks

Tel. 070 306 2188
E-mail: alka.derks@planet.nl
 

In 1996 ben ik door Saki Lee in aanraking gekomen met Qi Gong. Ik vond het heerlijk om te doen. Vanuit de Qi Gong kwam de behoefte en het verlangen om hier dieper in te gaan. Vanaf 2000 ben ik nu intensief bezig met Healing Tao, eerst bij Inge Maassen en daarna bij Reinoud Eleveld.
 

Ik ben geboren in het katholieke zuiden, als jongste in een gezin van negen kinderen. Op het platteland groeide ik op en begreep niet echt waarom ik hier was en waarom het hier op aarde leuk zou moeten zijn. Ik voelde me niet thuis hier. Van hieruit ontstond later mijn grote zoektocht.
 

Mijn loopbaan startte ik als apothekersassistente. Ik werkte enkele jaren in een allopatische en in een homeopatische /antroposofische apotheek. Deze ervaring leerde me vooral dat medicijnen voor mij niet de oplossing zijn voor ziekte en gezondheid.
 

Ik was nieuwsgierig en rusteloos. Ik “brak uit” en woonde/reisde een aantal jaren in het buitenland en genoot van de vrijheid en de ervaringen. Au-pair en Frans studeren in Frankrijk, werken in een kibbutz in Israel, druivenplukken in Frankrijk, Spaans studeren in Guatamala, rondtrekken In Peru en Brazilie.. volledig los van alles. In deze periode was ik ook een tijd reisleidster. Daar waar ik was was mijn thuis. Ik zocht het ver maar vond het niet helemaal. In mij bleven de vragen over mezelf en het zoeken naar vervulling in mezelf.
 

Weer terug in Nederland ging ik HBO Maatschappelijk Werk studeren en werkte vervolgens tien jaar in de maatschappelijke dienstverlening. Werken met mensen was altijd mijn verlangen geweest. Wat ik hier leerde was vooral dat het ontwikkelen van de ratio en je uiterlijke werkelijkheid volledig los kan staan van hoe het werkelijk met je innerlijk leven gesteld is. Ik liep hier zelf in vast en zo startte de zoektocht pas echt naar binnen. Weer een keerpunt.
 

Mijn ontmoeting met een Rebalancing docente in 1987 was een bijzondere ervaring: zij liet mij voelen in mijn lichaam. Ik ontdekte iets waarbij ik van binnen uit voelde dat dit voor mij goed was. Ik voelde me diep geraakt. Een tijdlang had ik sessies en uiteindelijk ben ik zelf de Rebalancing massage/bewustzijns opleiding gaan doen. Lichaam en geest konden wat dichter bij elkaar komen. Daarnaast volgde ik jarenlang trainingen Oki Yoga.
 

In deze periode verbleef ik drie maanden in de Ashram van Osho. Hier kon mijn hart echt opengaan. Een bijzondere ervaring. Inmiddels was het voor mij wel duidelijk geworden dat ik gronding miste en dit zorgde ervoor dat ik nog steeds werd gedomineerd door emoties en illusies. Ook de bewustwording dat mijn lijntjes met “boven” vanzelfsprekend zijn en het “zijn” op de aarde ploeteren in de stof was. Ik bleef zoekende hierin.
 

In 2001 voltooide ik de opleidingsweg ‘Toegepaste Integrale Psychologie’ van Hans Korteweg. Deze opleiding leerde mij vooral dat ik verantwoordelijkheid heb voor alles wat met mij en in mijn leven gebeurt. Het bewustzijn hiervan werd wakker. Ik kon mijn onvrede niet langer afschuiven op wie of wat dan ook. Einde slachtofferschap. Nog steeds ontbrak er iets.
 

Zoals gezegd ben ik via Qi Gong uiteindelijk met de Healing Tao in aanraking gekomen. Voor mij is dit de sluitsteen van alles wat ik gedaan heb; het omvat alle aspecten voor mijn ontwikkeling op alle niveaus. Hierin vond ik datgene wat ik miste. Het omvatte mijn totale zijn! Voor mij een prachtig pad waarbij dat wat aan de orde is, zich van binnenuit als het ware organisch ontvouwt. Dat wil niet zeggen dat dit altijd makkelijk is en vanzelfsprekend gaat. Als donkere stukken naar het licht willen dan is dat niet altijd comfortabel! Het verlangen naar inzicht en bewustwording is echter sterker dan de weerstand en door hier trouw aan te blijven word ik steeds geleid en gesteund op mijn Tao pad. Het is voor mij een levenswijze geworden waar ik plezier in heb en vervulling van binnenuit in heb gevonden. Ik ben dankbaar en blij met de Tao. Wat ik ook bijzonder vind aan dit pad is dat het geworteld is in de natuur om ons heen en dat “ buiten” hetzelfde als “binnen” is. De verbinding met de natuur die ik als kind onbewust al voelde en waar ik troost en veiligheid zocht heb ik hervonden.
 

Voor mij is de Tao de weg naar vertrouwen, naar ontspannen in mezelf. Me gedragen en gesteund voelen door het bestaan en laten zijn wat is. Van hieruit stukje voor stukje oude krampen loslaten als de tijd er weer rijp voor is. Dit is een constant proces; elk stukje ruimt op, geeft ruimte, lichtheid en vrijheid. Dit vanuit de kracht van naar binnen gerichte zachtheid. Mijn drijfveer en verlangen is om datgene wat mij zelf zoveel gebracht heeft en blijft brengen, met anderen te delen en te blijven ontwikkelen hierin. Het lesgeven houdt dit proces levendig en scherp.
 

Ik geef Healing Tao en Qi Gong les in Den Haag. In de zomermaanden geef ik Qi Gong les in het park. Daarnaast werk ik als zelfstandig ondernemer bij bedrijven met (stoel-)massage en met cursussen ter voorkoming van rugklachten, R.S.I. en ook cursussen Chi-zelfmassage – in feite Healing Tao onderdelen, een laagdrempelige manier om kennis te maken met Healing Tao.
 

Certificeringen Healing Tao:
 

2004: Qi Gong instructrice
2007: Healing Tao Basis instructrice
IJzeren Hemd Qi Gong
Healing Love
Centering en Grounding

healingtao.info download